Limba română
12-10-1168 = 12 octombrie 1168:
Ziua e spusă prima.
doisprezece octombrie, o mie o sută șaizeci și opt
Format: zi lună, an.
Engleza americană (US)
10-12-1168 = October 12th, 1168:
Luna e spusă prima în Engleza Americană.
Format: Lună zi, an.
October (the)* twelfth, eleven sixty-eight
* Articolul definit "the" poate fi omis.
Engleza britanică (UK)
12-10-1168 = 12th October, 1168:
Ziua e spusă prima în Engleza Britanică.
Format: zi Lună, an.
the twelfth of October, eleven sixty-eight
Data calendaristică. Notă.
În reprezentarea datei calendaristice în limba română, la fel ca în majoritatea Europei, de obicei ziua e spusă înaintea lunii, apoi urmează anul.
Acest tip de reprezentare se numește de tip 'mic endian': valoarea cu cea mai redusă semnificație, ziua, vine prima. Luna este valoarea de semnificație mijlocie, iar anul cea cu semnificație maximă.
În reprezentarea datei calendaristice în Engleza Americană (Statele Unite), de obicei luna e spusă înaintea zilei, după care urmează anul.
Acest tip de reprezentare se numește de tip 'endian mijlociu': valoarea de importanță mijlocie (medie), luna, e spusă prima. Ziua este valoarea cu valoarea cea mai puțin semnificativă, iar anul este valoarea cu semnificație maximă în secvență.
În reprezentarea datei calendaristice în Engleza Britanică (UK), la fel ca în România și ca în majoritatea Europei, de obicei ziua e spusă înaintea lunii, apoi urmează anul.
Cum spuneam și mai sus, acest tip de reprezentare se numește de tip 'mic endian': valoarea cu cea mai redusă semnificație, ziua, e scrisă prima. Luna este valoarea de semnificație mijlocie, iar anul cea cu semnificație maximă.
Big-endian (traducere mot à mot: 'mare-endian') este un termen care se referă la ordinea reprezentării într-un șir, în care valoarea de semnificație maximă se scrie prima, în cazul nostru, anul este cel care vine primul, urmat apoi de obicei de lună și apoi de zi.
Note despre scrierea numerelor și a anilor:
1: Numerele compuse scrise în cuvinte, de la 21 la 99, sunt scrise având poziționat cuvântul 'și' între zeci și unități.
2: În limba română anii se pronunță la fel ca numerele obișnuite, spre deosebire, de exemplu, de limba engleză, unde anii se pot pronunța grupând cifrele câte două.
3: Atunci când scriem cu cifre ani care au mai mult de trei cifre nu folosim punctul pentru a grupa cifrele câte trei, pornind de la dreapta numărului (de la sfârșitul lui), ex: este 1576, 1973, 2045 și nu 1,576, 1,973, 2,045.
4: Atunci când scriem în cuvinte ani care au mai mult de trei cifre, nu folosim punctul sau virgula. Este incorect: 'două mii. trei sute cincizeci și patru' sau 'două mii, trei sute cincizeci și patru' (2354). Corect este: două mii trei sute cincizeci și patru.